Els llocs més interessants viles Ripoll

Els llocs més interessants viles Ripoll

Ripoll, capital de la comarca del Ripollès, és un municipi muntanyós on abunda l’aigua i la vegetació. De fet, està situat al Prepirineu, entre les valls dels rius Ter i Freser, i envoltat de cims que sobrepassen els mil metres d’altura.

Gràcies a la seva situació estratègica, que permet que la majoria de carreteres de la comarca passin pel municipi, Ripoll gaudeix d’una bona comunicació amb la resta del país. Precisament aquesta circumstància va fer de Ripoll una localitat de molta importància en el passat, especialment en l’època medieval. Es va convertir en la zona de pas entre la Catalunya central i al Pirineu, activant el comerç i contribuint al seu creixement econòmic. No obstant això, el que més destaca de Ripoll és el seu patrimoni històric i cultural.

Al segle IX, durant la reconquesta del territori, el comte Guifré el Pilós, va fundar el monestir de Santa Maria de Ripoll i el de Sant Joan de les Abadesses amb l’objectiu de repoblar la localitat. No en va és considerada el bressol de Catalunya, o l’inici de la Catalunya vella.

Concretament el monestir de Santa Maria de Ripoll és un dels monuments d’estil romànic més important de Catalunya i un dels més destacats del món. Aviat es va convertir en el centre cultural més important de l’Europa medieval, gràcies a la seva biblioteca, que custodiava còdexs de procedències i temàtiques molt extensa.

En el seu interior es conserva la portada del segle XII, un element romànic conegut també com la Bíblia de Pedra. També descansen les restes del comte Guifré el Pilós i de Ramon Berenguer III. A causa de les diverses reformes que ha sofert al llarg dels segles, el monestir també es troba elements neogòtics, propis del segle XIX.

Per conèixer en profunditat la gran importància que va tenir el monestir de Santa Maria s’ha de visitar l’Scriptorium. Es tracta d’una exposició permanent i interactiva que mostra, no només la història cultural de Ripoll, sinó la gran tasca de divulgació científica que es va fer des del monestir comptes de produir i copiar manuscrits. També acull una col·lecció de lletra manuscrita i una altra de pintures realitzades sobre pell.

D’altra banda, visitar La Farga Palau és fer un recorregut per la història industrial del municipi. Durant els segles XVII i XVIII s’obtenia ferro de les mines dels voltants. A la Farga es poden contemplar alguns dels estris que es fabricaven amb el metall, com armes, claus i reixes.

Llocs més famosos de Ripoll
conjunt monàstic

La primera església va ser fundada pel comte Guifré el Pilós en 879. Va arribar a la seva màxima esplendor en mans de l’abat Oliba. A l’interior es conserva l’element romànic més important, la portada del segle XII, també coneguda com la Bíblia en Pedra; també hi ha les tombes del comte Guifré el Pilós i de Ramon Berenguer III, entre altres. A l’altar, la imatge de la verge Maria feta en mosaic, ia la capella de Sant Joaquim, Sant Eudald, patró de Ripoll.

el Scriptorium

L’Scriptorium és una exposició permanent que, de manera interactiva i didàctica, ofereix la possibilitat de conèixer el passat cultural de la població i la importància que el monestir de Santa Maria va tenir, al llarg dels segles X-XII, en la producció i còpia de manuscrits, alguns dels quals van ser els més importants d’Europa

La Farga Palau

Ripoll ha estat al llarg de la història el bressol de la protoindustrialització de Catalunya, perquè s’han realitzat diverses activitats industrials. La Farga Palau de Ripoll és un dels últims exemples d’una indústria històrica, la farga catalana, que va tenir un paper molt important en el desenvolupament industrial per a l’obtenció del ferro durant els segles XVII i XVIII. Els productes més importants sortits de la Farga eren les armes de focs, els claus i les reixes.

Comte Guifré el Pilós

En el seu interior trobem una exposició i un audiovisual en diferents idiomes que ens apropa a la figura del Comte Guifré el Pilós i la importància de Ripoll com a bressol de Catalunya. Durant els segles X i XI van deixar la seva empremta a Ripoll personatges tan emblemàtics com Guifré el Pilós, comte de Barcelona, l’abat Oliba de Ripoll, de Montserrat i de Cuixà, bisbe de Vic i Gerbert d’Aurillac, que es va formar al monestir de Santa Maria i es va convertir en Papa conegut com Silvestre II. L’Espai pretén subratllar la gran importància de Ripoll en l’època medieval.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *