Els accidents laborals a Catalunya superen la mitjana estatal

Els accidents laborals a Catalunya superen la mitjana estatal

Els accidents laborals han augmentat a Catalunya des de 2013, quan es va iniciar la recuperació econòmica, amb un increment constant de el 21% entre 2012 i 2017, segons les dades presentades per la UGT aquest dijous en roda de premsa.

Catalunya encapçala la llista de comunitats autònomes que superen la mitjana estatal d’accidents laborals i s’han incrementat tots els tipus de sinistres en aquest període.

Tot i que pot semblar natural l’augment de la sinistralitat per la major ocupació dels últims anys, la secretària de Política Sindical d’UGT a Catalunya, Núria Gilgado, ha destacat que “l’accidentabilitat puja més que l’ocupació”.

Gilgado ha reivindicat que Catalunya “té unes dades de sinistralitat inacceptables” i ho ha atribuït a la manca que hi ha en l’àmbit laboral, en la desregulació i la flexibilitat laboral en els nous contractes, entre altres causes.

Augment constant

En total, els sinistres amb baixa han augmentat constantment els 72.772 el 2013 fins als 89.174, després de la reducció que s’havia produït entre 2012 i 2013.

Les dades dels accidents greus van reflectir un important descens entre 2012 i 2014, però han augmentat en els últims tres anys fins als 542, i els accidents en els desplaçaments per anar a treballar, han augmentat considrablemente en aquest últim període de cinc anys.

Entre 2012 i 2017 s’han produït 442 morts a la feina, de les quals 310 van ser en el seu lloc de treball i la resta ‘in itinere’, i Gilgado ha alertat que “molts d’aquests accidents es podrien haver evitat amb mesures de prevenció “.

El sector serveis el més afectat

El sector dels serveis és el més afectat, amb un increment dels 45.997 accidents amb baixa en 2012 fins als 58.426 el 2017, i Gilgado ha destacat que el sector de la construcció “està repuntant” després del descens que es va produir entre 2012 i 2014 com a conseqüència de la crisi.

En 2017 s’han declarat 3199 malalties professionals, fet que suposa un descens del 3,5% respecte a l’any anterior, tot i que són xifres similars a les de 2012.

Gilgado ha criticat que les dones pateixen més malalties d’aquest tipus que els homes per la segregació del treball i que un dels problemes és que “només es declaren com a malalties professionals entre el 0,1 i el 0,2%” de les que es produeixen.

 

UGT exigeix solucions

Davant aquestes dades, UGT ha exigit “solucions urgents per acabar amb aquesta situació”, com canviar la dinàmica de contractació actual; derogar les reformes laborals; i intensificar les polítiques actives en matèria de prevenció, entre d’altres.

Gilgado també ha expressat la importància de recuperar la inversió en prevenció de riscos laborals i d’augmentar les inspeccions a les empreses, ja que creu que “moltes vegades les sancions surten més a compte que aplicar els mecanismes de prevenció”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *