Funciona la magnetoteràpia: busquem informació

Funciona la magnetoteràpia: busquem informació

La teràpia magnètica o magnetoteràpia és una pràctica mèdica alternativa que utilitza imants estàtics per pal·liar el dolor i altres problemes de salut. Els anomenats imants terapèutics solen integrar-se en polseres, anells o inserits en sabates, encara que també hi ha al mercat matalassos magnètics i la roba terapèutica.

Molts estudis ben realitzats durant les últimes tres dècades han demostrat que els dispositius magnètics estàtics no ofereixen ni més ni menys beneficis que els dispositius falsos que no tenen un imant. Aquests estudis suggereixen que els dispositius de teràpia magnètica estàtica poden no funcionar en absolut, més enllà de tenir un efecte placebo en qui els fa servir.

Tot i la manca d’evidència científica per donar suport a les afirmacions que els dispositius de teràpia magnètica disponibles comercialment funcionen, els imants portables continuen sent molt populars.

La venda global d’imants terapèutics s’estima en almenys 1.000 milions de dòlars l’any, segons la BBC.

beneficis magnetoteràpia

Com se suposa que ha de funcionar

La teràpia magnètica es remunta almenys 2.000 anys, segons un informe del Centre Mèdic Langone de la Universitat de Nova York.

Es creu que els curanderos populars a Europa i Àsia han utilitzat imans per tractar una varietat de malalties. Aquests curanderos poden haver cregut que els imants podrien treure les malalties del cos.

Avui en dia, els que creuen en l’eficàcia de la teràpia magnètica sovint citen la capacitat dels imants estàtics per alterar els camps bioenergètics o camps biogràfics d’una persona, que són “camps energètics que suposadament envolten i penetren el cos humà”, segons el Congrés dels Obstètres Americans i ginecòlegs. Els practicants de certes tècniques mèdiques alternatives poden referir-se a aquest presumpte camp bioenergètic com la força vital, el chi o el flux d’energia. Alguns creuen que aquests camps poden ser manipulats -algunes vegades utilitzant imans- per tractar malalties o lesions, d’acord amb un article publicat el 1999 a la Revista científica de Medicina Alternativa.

Moltes empreses que venen imants terapèutics també afirmen que un petit imant dins d’una polsera o un altre dispositiu ajuda a augmentar el flux sanguini a la zona del cos on es fa servir el dispositiu. Aquest augment del flux de sang es diu que ajuda els teixits a curar més ràpidament.

Si bé aquesta idea pot semblar plausible perquè la sang conté ferro i imants atrauen ferro, el ferro de la sang està lligat a l’hemoglobina i no és ferromagnètic (aquest tipus de magnetisme permanent que manté els imants en un refrigerador, per exemple). Si la sang fos ferromagnètica, es pot explotar quan es realitza una anàlisi de ressonància magnètica, en què els imants utilitzats són milers de vegades més potents que els incorporats a polseres magnètiques i similars, d’acord amb un article del Dr. Bruce Flamm, professor clínic d’obstetrícia i ginecologia a la Universitat de Califòrnia, Irvine.

Independentment, els imants terapèutics venuts per alleujar dolors i dolors tenen camps magnètics que generalment són massa febles per penetrar la pell. Podeu provar-ho observant la interacció feble entre una inserció de sabates magnètiques i un clip quan se separen per mitjó. La pell humana és d’uns 3 mil·límetres de profunditat, més gruixuda que alguns mitjons.

Els imants terapèutics més utilitzats mesuren entre 400 i 800 gauss (una de les unitats en què s’expressa la força de l’imant). També coneguts com imants permanents, els imants estàtics utilitzats en dispositius de teràpia magnètica es presenten en dos arranjaments de polaritat diferents, segons l’informe del Centre Mèdic de Langone. Els imants són unipolars, el que significa que tenen el nord d’un costat i el sud d’un altre, o que són pols alternatius, que vol dir que estan fets d’un full de material magnètic amb imants nord i sud disposats en un patró alternatiu.

El que diuen els estudis

Els estudis científics sobre els subjectes humans no han demostrat l’eficàcia de l’ús d’imants per tractar el dolor o la rigidesa articular i muscular. Un dels estudis més grans va ser publicat el 2007 a la Canadian Medical Association Journal – una revisió sistemàtica de nombrosos estudis previs sobre imants estàtics.

Tot i que alguns estudis més petits en aquesta revisió van informar el valor terapèutic, no es van realitzar estudis més grans. Els investigadors van concloure: “L’evidència no és compatible amb l’ús d’imants estàtics per alleujar el dolor, i per tant, els imants no es poden recomanar com un tractament eficaç”.

Un dels resultats positius sovint citats pels advocats de teràpia magnètica és un estudi de 1997 del Baylor College of Medicine, titulat “La resposta del dolor als camps magnètics estàtics en pacients postpolios: un estudi pilot doble cec”.

Aquest estudi, dirigit per Carlos Vallbona, va informar “un alleugeriment significatiu i immediat del dolor en els subjectes postpolio” mitjançant l’ús d’un imant de Gauss de 300-500 (unes 10 vegades més fort que un imant de nevera) durant 45 minuts a la zona afectada de 50 pacients adolorit.

Però l’estudi de Baylor era petit i una mica controvertit, segons James Livingston, un professor retirat del MIT i ex físic amb General Electric. Els dos metges que van dirigir l’estudi van informar que havien utilitzat imans per alleujar el dolor del genoll abans de l’estudi. Això planteja alguns dubtes sobre l’objectivitat dels investigadors, va dir Livingston. València i el seu company investigador mai van duplicar els seus resultats positius en un estudi més gran i, de fet, mai van publicar de nou sobre el tema. El 2006, l’estudiant de la UC Irvine va fer una ullada a la ciència darrere dels imants terapèutics en un article que va publicar amb Leonard Finegold, professor de física de la Universitat de Drexel. Per al seu article, publicat al British Medical Journal, els autors van revisar la literatura científica sobre l’eficàcia dels imants terapèutics comercialment disponibles per tractar diverses malalties. No van trobar cap evidència que aquests imants funcionessin realment. “Pel que fa als imants de camp estàtics, definitivament no hi ha evidència que funcioni”, va dir Finegold a Live Science. L’afirmació de Finegold està en consonància amb la posició del Centre Nacional per a la Salut Complementària i Integrativa (NCCIH) en teràpia magnètica. El lloc web de NCCIH afirma que “l’evidència científica no suporta l’ús d’imants per alleujar el dolor”. L’organització també afirma que no existeix tal evidència per recolzar l’ús d’imants en el tractament de condicions com la fibromiàlgia.

Cal dir que hi han moltes versions de la magnetoteràpia, a l’enllaç anterior pots veure informació de tot tipus i si busques a google magnetoteràpia en trobaràs informació completa però variada.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *